Szakmai fórum az élő zene és a művelődés kapcsolatáról

Március elsején a Nemzeti Művelődési Intézet székhelyén, a Budai Vigadóban szakmai villámkonferenciával zárult a 10. Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat. A fórum – a jubileumi rendezvény fő témájához, az élő zenéhez igazodva – a közösségi művelődés és az élő zene kapcsolódásait vizsgálta többféle nézőpontból.

A tanácskozást Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatójának „Az élő zene közösségformáló ereje” témája kapcsán megfogalmazott gondolatai nyitották. Előadásában a Kulturális Közfoglalkoztatási Program a helyi közösségi-művészeti életre gyakorolt élénkítő hatását hangsúlyozta, emellett kitért az országos foglalkoztatási program keretében az amatőr művészeti csoportokról folytatott kutatások eredményeire is: a kutatás adatai szerint a közösségben alkotótevékenységet végzők kevésbé stresszesnek, az életükkel elégedettebbnek vallották magukat, mint a passzív polgárok.

A táncházak elképzelhetetlenek élő zenei kíséret nélkül, s a táncházmozgalom nagyban hozzájárult a magyarság élő zenei hagyományainak megőrzéséhez. A Hagyományok Háza osztályvezetője, Dr. Sándor Ildikó „A táncház színeváltozása” című előadásában a táncházmozgalom történetét és mai továbbélési formáit tárta fel a hallgatóság előtt.

Teljes cikk elérhető itt: Szakmai fórum az élő zene és a közösségi művelődés kapcsolatáról

Forrás: nmi.hu