Interjú! – Pacsai Gábor kuratóriumi elnökkel – Mit tudhatunk a Magyar Zenei Kulturális Alapítványról?

Orbán Krisztina: Mi az első gondolatod, ha az alapítványra gondolsz?
Pacsai Gábor: Egyetemes magyar zenei kultúra, minőségi programok, egyéniségek az országban.

Orbán Krisztina: Mióta töltöd be ezt a pozíciót?
Pacsai Gábor: 2013-ban alapítottuk az Alapítványt azóta működik, az akkori üzlettársammal aki sajnos már nincs velünk. Most leszünk 6 évesek amúgy december 23-án.

Orbán Krisztina: Ezek szerint a kezdetek óta itt dolgozol és nem később csatlakoztál.
Pacsai Gábor: Igen, a kezdetek óta.

Orbán Krisztina: Mi motivált téged, hogy ezt elindítsátok vagy, hogy elkezdtél itt dolgozni?
Pacsai Gábor: Igazából a társam 46 éven keresztül nótaénekes volt meg zeneszerző (Lovay László), ő több kitüntetést és zenei díjat kapott a művei után és igazából innen indult az egész, hogy hagyjon valamit az utókornak. Rengeteg nagy zenész van, aki magas szintet elért, viszont nem vagy csak kevesen hoztak létre zenei alapítványt – ezért is gondoltuk, hogy hozzunk létre egy ilyen alapítványt, hogy tudjuk tovább támogatni a tehetségeket és vigyük tovább magát a zenei kultúrát.

Orbán Krisztina: Hányan dolgoznak most az alapítványnál és milyen pozíciókban?
Pacsai Gábor: Most lett egy nagy kuratórium váltás, eddig heten voltunk, most úgymond teljesen új csapat lesz- kuratórium-, jelenleg hárman vagyunk, én felelek a komolyzenei koncertekért meg az adományozásokért; és mellette a fiatalabb munkatársaim viszik a könnyűzenei koncerteket a fiatalabb generációt megcélozva.

Orbán Krisztina: Bárki csatlakozhat egyébként a munkatársak közé az alapítványnál vagy vannak bizonyos követelmények/ feltételek?
Pacsai Gábor: Az alapítványunk egy nyílt alapítvány, bárki csatlakozhat hozzá, aki egyetért az alapítvány céljaival és akár anyagilag is támogatni tudja ezt a célmegvalósítást.

Orbán Krisztina: Az alapítvány vállalati kultúrájáról pár szót tudnál mondani?
Pacsai Gábor: Mondhatom azt, hogy muszáj valamilyen szinten orientálódnunk minden irányban és ezen vonalon gondolkodni nekünk is, de egyébként egy nonprofit szervezetről beszélünk. Az egész tematikusan van felépítve, mindent az alapokról kezdtünk, hat év alatt értünk el arra a szintre, hogy ma már marketing szempontjából is könnyebben érvényesülünk a zenei szakmában. Már olyan művészekkel dolgoztunk együtt, mint a Virtuózok, Caramel, 100 Tagú Cigányzenekar, idén a Csík zenekar; marketingileg meg vállalati struktúra szempontjából az ország elején vagyunk, szerintem az első háromba. Van több tevékeny zenei alapítvány az országban, de szerintem mi vagyunk az országban egyedül, akik mindent csinálnak: hangszert adományozunk, zenei koncerteket szervezünk, jótékonysági koncerteket, más társadalmi célú szervezeteket támogatunk. Segítünk más civil szervezeteknek pályázatokat írni szponzorkiáltványokat csinálni. Zenével foglalkozunk, de a kulturális területen szinte minden olyan dolgot lefedünk, ami támogatható cél.

Orbán Krisztina: Évente kb. hány embert sikerül/ tudnak támogatni? Ha erre tudsz mondani egy körülbelüli számot.
Pacsai Gábor: Egyszerűbb, ha úgy mondom mennyi megkeresésünk van és abból kiindulva. Jelenleg 434 várólistás támogatottunk van, ezen felül támogattunk 100 kedvezményezettet már. Minden év végén szokott lenni jótékonysági koncertünk, ahol mindig más társadalmi szerepvállalású civil szervezetet támogatunk, tavaly az autistákat támogattuk Szombathelyen, ők kaptak félmillió Forintot, mellette a zeneiskolának adtunk egy 650 ezer Forint hangszertámogatást. Kaposváron 550 ezer Forinttal támogattuk a sérült gyerekeket segítő alapítványt és 650 ezer Forintos basszusgitárt adtunk az ottani zeneiskolának. Ezen felül tudok mondani számokat, az alapítványunk nagy támogató közönséggel dolgozik; 5-6 ezer embert szerintem biztosan támogatunk; amikor adunk egy nagyobb összeget valamilyen társadalmi célra, ezzel is nagylétszámú közösséget tudunk lefogni.

Orbán Krisztina: Személyesen találkoztok a sikeres pályázókkal?
Pacsai Gábor: Át kellett terveznünk ezt az egészet, mert eddig mindig csak beküldték a pályázatra az anyagokat és ez elbírálási szempontból jó is volt, de mikor betornyosultak a pályázatok, muszáj volt egy kicsit szüneteltetnünk a pályázatkiírást. Nálunk három pályázati forma van: lehet hangszerre igényelni támogatást, lehet ösztöndíjtámogatást igényelni, amit szabadon fel lehet használni a zenei tanulmányokra és ezen felül lesz még egy zenei marketinges pályázat, amivel hanglemez kiadást támogatunk, videoklipforgatást, ilyeneket. Ezek a 2020-as pályázatok, mert most, hogy átalakul az alapítvány és célunk, hogy döntéshozók legyünk, hogy el tudjuk bírálni a pályázatokat. Jövőre bevezetjük, hogy a pályázatokat „form” formában tudják beküldeni egy felületen keresztül, mert a pályázónak is könnyebb lesz és nekünk is könnyebb elbírálni.

Orbán Krisztina: Akik elnyerik a pályázatokat, velük szoktátok tartani a kapcsolatot vagy nyomon követitek a pályájukat?
Pacsai Gábor: Persze ez nyilvánvaló, az összes pályázat nálunk támogatási szerződés alapján működik. Van egy támogatásnyújtási időszak meg egy pályázati forrással való elszámolási időszak. Folyamatosan követjük ezeket, egyrészt az átláthatóság miatt is, másrészt, ha esetleg a pályázó elér egy olyan szintet a pályázat segítségével, akkor természetesen figyeljük a munkásságát és támogatjuk a továbbiakban is; hiszen tulajdonképpen ez az alapítványunk célja.

Orbán Krisztina: Melyik korosztályt tekintitek célcsoportnak?
Pacsai Gábor: Vannak olyan tehetségek, akik már az óvodás korban elindulnak a zenei pályán, tehát az óvodás kortól egészen az idősebb generációig támogatunk mindenkit. A fő célunk mostanában inkább a 8 és 35 év közötti korosztály. Vannak olyan kezdeményezések, mikor állami zenekarok keresnek meg minket, ott más a besorolás; de valójában teljes spektrumon mozgunk ilyen téren. A tehetségnek nem szabunk gátakat.

Orbán Krisztina: Nem csak zenei, hanem más művészeti ágakon is lehetséges a pályázatbenyújtás?
Pacsai Gábor: A nevünk a Magyar Zenei Kulturális Alapítvány, de a zenei mellett természetesen ott van a kulturális és támogatunk más kedvezményezetteket is, akiknél úgy érezzük, hogy érdemesek rá és tudnak építkezni az efféle támogatásból.

Orbán Krisztina: Vannak olyan partnereik, akik folyamatos támogatást nyújtanak az alapítvány számára?
Pacsai Gábor: Megyeszékhelyeken dolgozunk, több várossal van együttműködésünk, például Szombathely és Kaposvár, ezáltal a városok az állandó partnereink, de vannak állami cégek is a támogatóink között. Most elindulunk a könnyűzenei koncertek felé, így több vállalat fog minket szponzorálni valószínűleg.

Orbán Krisztina: Ha egy szóval kellene jellemezned az alapítványt, mi lenne az és miért?
Pacsai Gábor: Jó kérdés. Szerintem zene. Minőségi zene.

Nekem az életem munkája, a társaimmal együtt és ezt szeretnénk tovább vinni. Én úgy érzem, hogy amit csinálunk az nem csak az embereknek segítünk ezzel, hanem egy olyan dolgot hozunk ebből, ami az országban tényleg egyedi. Főleg a mai zenei világban, én úgy érzem, hogy büszke lehetek arra, amit véghez viszünk; főleg úgy, hogy kevés támogatást kapunk és szinte mindent saját erőből hozunk létre, ami véleményem szerint tiszteletre méltó dolog. Politikailag és minden téren is függetlenek vagyunk, ezekért tartom magunkat hitelesnek.

Orbán Krisztina: Mondj kérlek 3 jelzőt, ami leginkább igaz a munkátokra és munkatársakra!
Pacsai Gábor: Átláthatóság, korrektség, becsületesség.

Orbán Krisztina: Célkitűzésitek között szerepelt a kapcsolatépítés a határon inneni és túli magyarság, valamint nemzeti és etnikai kisebbségek kulturális és művészeti életének szereplői között. Ez megvalósult vagy folyamatosan építitek fel ezt a célt?
Pacsai Gábor: Ebből több meg is valósult, de folyamatosan építjük ezt a vonalat. A jövőévi könnyűzenei koncertjeink között is lesznek már határon túli helyszínek, persze olyan koncerteket viszünk oda, ami a határon túli magyaroknak is élvezet, jó érzés és természetesen minőségi zene, amit oda is el szeretnénk vinni. Az alapítvány ugyanúgy szívén viseli a határon túli fiatal tehetségeket is, mint a határon inneniiket.

Orbán Krisztina: Akkor nem külön találkozók szoktak erre lenni, hanem ilyen rendezvényeket, koncerteket szerveztek eköré?
Pacsai Gábor: Többfajta rendezvényeink szoktak lenni, volt, hogy csináltunk tehetséggondozói eseményeket, voltak tankurzusok, utána jöttek az adományozások és az évvégi nagy koncertek, amit említettem, ezek mindig az egész éves munkát koronázzák meg. Évközbe rengeteg hangszert adományozunk- hol újat, hol használtat- attól függ milyet kapunk a támogatóktól meg, mi milyet tudunk beszerezni a forrásokból.

Orbán Krisztina: Amikor vannak a művészeti képzések, kiállítások vagy táborok, ezeken csak a pályázók vehetnek részt vagy akárki elmehet ezekre?
Pacsai Gábor: Ezekre bárki jöhet. Azt is szeretnénk visszahozni jövőre, 2016-ban volt egy múzeumlátogatás, ahol több magyarországi településről hoztunk hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket erre a programra, ezt a Volán támogatta egyrészt, másrészt pedig a Néprajzi Múzeum; ezt nagyon élvezték a gyerekek, egy autentikus környezetből el tudtak jönni, úgymond világot látni. Nagyon jó dolog volt és én úgy gondolom, hogy ezek az értékek azok, amik az alapítványt előre viszik. Mint hitelében, mint pedig munkásságában.

Orbán Krisztina: Milyen kommunikációs csatornákat használtok és melyik a leghatékonyabb?
Pacsai Gábor: A közösségi média az, ami nagyon erősen megy. Még szoktunk használni nagyon ritkán nyomtatott sajtót, az attól függ, hogy mennyire felkapott; de mondhatom azt, hogy a marketing stratégiánkat és munkánkat 90 százalékban a Facebook és az Instagram teszi ki. Az elmúlt időben egy kicsit háttérbe szorult ez, de szeretnénk újra fellendíteni. Nagyon fontosnak tartok, hogy ha fel akarsz építeni akár egy vállalkozást, akár egy nonprofit szervezetet vagy vállalatot, mindenképp a közösségi médiára kell rámenni ebben az időszakban.

Orbán Krisztina: A honlapot folyamatosan frissítitek vagy ott inkább általános információk találhatóak meg és a Facebookon van az aktuális?
Pacsai Gábor: Most lett a lecserélve a honlapunk arculata, lesz majd egy nagyobb fejlesztés mert, ha minden jól megy közhasznú lesz az alapítvány jövő hónapban, akkor megalakul a kuratórium is, onnantól kezdve fognak megújulni a várólistás pályázatok elbírálása is. A honlapon általános információkat közlünk, de lesz egy adománygyűjtő felület, ahol tudnak majd minket bankkártyával is támogatni a Simple rendszeren keresztül, banki átutalással, Adó 1%-kal és postai csekkel. Tehát a honlapon közlünk általános információt is, de majd inkább az adománygyűjtésre fog fókuszálni.
Gondolkodunk azon, hogy jövőre szeretnénk fejleszteni az alapítvány részére saját forrásból egy komoly fény-és hang és videós technikát, hogy el tudjunk menni a videós adománygyűjtések felé a Facebookon.

Orbán Krisztina: Alakultak ki közösségek a sikeres pályázók körében?
Pacsai Gábor: Igen, akik kikerülnek tőlünk, ők nagyrészben zenészek- vannak köztük könnyűzenészek, komolyzenészek-, van akit én is személyesen menedzselek és szép sikert is futottak be, ők például elkezdtek egy közösséget kiépíteni maguk köré. Ők egy olyan közösséget formáltak ki, hogy ha maguknak szerveznek egy rendezvényt, minimális marketing ráfordítással, saját erőből meg tudják tölteni a házat, akár 400-500-1000 fővel. Olyan közösséget formáltak nem csak magukkal a tehetségükkel, hanem az emberi mivoltukkal, hogy az tömegeket megmozdít. Tehát igen, ki tudnak maguknak építeni közösséget, nem csak az alapítvánnyal.

Orbán Krisztina: Tudnál mondani két kiemelhető példát, amitől úgy gondolod, hogy jól működik az alapítvány és egyediek vagytok?
Pacsai Gábor: Mi senkit nem másolunk, minden, amit kitaláltunk eddig, az mind saját ötletből jött. Emiatt önálló alapítvány vagyunk és szerintem ezért is tűnünk ki a tömegből a zenei szakmában szerintem. A közvetlenségünk. Az hogy nem szálltunk el, akkor se, ha több milliós adományokat sikerült adnunk, ha kell az utolsó rajongót is kivárjuk a dedikálásnál valamelyik koncertünknél.

Orbán Krisztina: Mit gondolsz Magyarország kulturális helyzetéről?
Pacsai Gábor: Zenei szakmában mozgó emberként van egy sajátos véleményem. Csinálnék másképp dolgokat, nagyobb teret adnék az autentikus környezetből jövő fiataloknak; nyilvánvalóan nem arra építeném a zenei szakmát, hogy kinek mekkora nézettsége van.

Orbán Krisztina: Szerinted hogyan kaphatna nagyobb hangsúlyt a komolyzene a fiatalok körében?
Pacsai Gábor: Mindenképp minőségi koncertekkel. Hála Isten van egy nagyon jó komolyzenei produkció a Virtuózok, dolgoztam is velünk és nagyon büszke vagyok erre, beszéltünk is a Peller Mariannal producer asszonnyal erről. Szerintem ők egy nagyon jó dolgot csinálnak. Az ötödik évadba csináltak egy kamara évadot, kamarazenekarok indultak; de az előző években is gyönyörű eredmények és nagy tehetségek kerültek ki. Ők elég magas szinten képviselik a kultúrát. Büszkeséggel tölt el, hogy dolgozhattam velük és, hogy egy ilyen brand is ki tud épülni Magyarországon és tengerentúlon is.

2019. november 26.